Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah.
Jiwa yang tidak membaca Al-Quran umpama telefon bimbit yang kehabisan bateri. Betapa canggih sekalipun fungsinya dan betapa mahal sekalipun harganya, ia tetap tidak berguna jika kehabisan bateri. Begitulah jiwa yang mati, betapa segak, cantik, bertenaga dan anggun sekalipun jasad luaran seseorang, tanpa Al-Quran segalanya tidak bermakna.

17 February, 2011

oh Rasulullah ...

Di sudut pasar Madinah terdapat seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada sesiapa yang mendekatinya, "Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir. Apabila kalian mendekatinya, maka kalian akan dipengaruhinya".
(sekadar hiasan)

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan
membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu, sedangkan dia tidak mengetahui bahawa itu adalah Rasulullah SAW.Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari hingga baginda wafat.

Setelah Rasulullah SAW wafat, tiada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari, sahabat karib Rasulullah SAW iaitu Abu Bakar as-Siddiq RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah yang juga merupakan isteri Rasulullah SAW. Beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah lagi kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?".

Aisyah menjawab, "Wahai ayah, ayah adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sahaja".

"Apakah itu?", tanya Abu Bakar RA.
"Setiap pagi Rasulullah SAW pergi ke hujung pasar dengan membawa makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada di sana”.

Keesokan harinya Abu Bakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar RA memberikan makanan kepadanya. Ketika Abu Bakar RA mula menyuapkannya, si pengemis marah sambil mengherdik, "Siapakah kamu?". Abu Bakar RA menjawab,"Aku orang yang biasa."
"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", bantah si pengemis buta itu.

"Apabila dia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapkan aku, tetapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut kemudian barulah diberikan kepadaku”.

Abu Bakar RA tidak dapat menahan air matanya. Dia menangis sambil berkata, "Aku memang bukan orang yang biasa datang
kepadamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada.Dia adalah Muhammad Rasulullah SAW".

Lantas pengemis itu pun menangis setelah mendengar penjelasan
Abu Bakar RA, dan bertanya, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya. Tetapi dia tidak pernah
memarahiku sedikitpun, dia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, dia sangat mulia.... "

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya mengucap dua kalimah syahadah di hadapan Abu Bakar RA saat itu juga.


Lihatlah, wahai saudaraku, mampukah kita meneladani kemuliaan akhlak Rasulullah SAW? Atau paling kurang, berniat untuk meneladani baginda?

Baginda adalah semulia-mulia akhlak. Kalau pun kita tidak berupaya mencontohi baginda seratus peratus, alangkah
baiknya jika kita berusaha meneladani sedikit demi sedikit. Kita mulakan dari apa yang kita sanggup lakukannya.

No comments: